Vad är fascia och djupvågsbehandling?

Visste du att kroppens största organ nyligen är upptäckt och börjat kartläggas?
Fascian, ett nätverk av klibbiga, elastiska trådar, som omger alla organ och muskulatur, finns i hela vår kropp, har ingen början och inget slut. Den verkar sammanhållande, stötdämpande, som ett kommunikationsorgan samt bidrar till vårt immunförsvars arbete i kroppen. Kunskapen kring fascia, ofta benämnt som bindväv, har på senare tid svängt från att ses som relativt oväsentlig vävnad till ett organ av största vikt för vårt välmående och för vår funktion i rörelseapparaten.
Länge har vi vetat hur gott yoga, stretching och massage gör oss, men det är först nu med senare forskning vi förstår vad det är som sker. Hyalyronsyran fungerar som glidmedel i den spindelvävsliknande fascian. Fasciatrådarna ska kunna glida mot varandra, de ska vara elastiska, kunna klibba fast och ”klibba loss” i ett levande flöde. Vid skador och inflammation kan fascian bli stum och trådarna fastna i varandra. Hyalyronsyran antar här en mer klisterliknande funktion än glidbefrämjande. Vår upplevelse blir smärta och stelhet. Vid lindriga skador kan kroppen lösa detta själv liksom med stöd av stretchande övningar och cirkulationsbefrämjande behandlingar, men vid mer komplexa besvär blir det lätt en negativ spiral där vi av smärtan spänner oss allt mer, kompenserar med andra muskler och rörelsemönster. Det är här lätt hänt att vi hamnar i en långvarig problematik. 
Det djupvågsapparaten gör är att den ger upphov till vibrationer i vissa frekvenser, vilka lösgör fasciatrådarna från varandra och skapar möjlighet för hyalyronsyran att åter bidra som glidmedel, så att elasticitet, glidfunktion och flöde åter skapas i vävnaderna. Därmed underlättas även cirkulationen som är så viktig för läkningsprocesserna i kroppen.
Om detta väcker en nyfikenhet för mer kunskap om fascia, rekommenderar jag varmt att lyssna på podden Fascia guiden, och att se på deras nylanserade film! Du finner länk här:  fasciaguiden.se/fasciafilmen

Med värme! / Jennie

Lämna gärna ett svar