Vedic Art, vad är det?

Första gången jag kom i kontakt med Vedic Art var för över 20 år sedan. Tillsammans med min dåvarande sambo var vi på besök hos hans syster i Stockholm som uppvisade en nyans av eufori i sin utstrålning. Förklaringen till detta förhöjda energitillstånd visade sig vara att hon varit på Vedic Art-kurs och stolt visade hon upp en stor himmelsblå målning med en vit prick på. Jag, som på den tiden med stor noggrannhet målade djurporträtt och stilleben, minns känslan av förbryllelse över att den relativt enkla målningen givit upphov till så starka känslor hos konstnärinnan. Samtidigt förstod jag att det faktiskt var något särskilt i det jag just fick ta del av: En känsla av mystik, något så mycket större än det som täckte duken, något djupt och lockande. Utifrån hennes försök att förklara förstod jag att hon upplevt något som berört hennes inre som varken ord eller bild kunde förklara för en oinvigd.
Det dröjde nästan ett decennium innan jag deltog i min första egna Vedic Art-kurs, de första stegen i en grundkurs. Hänförd av de vackra stroferna som hörde till de principer som skulle hjälpa oss i våra skapandeprocesser försökte jag ta mig an måleriet på ett nytt sätt. Här skulle målas kravlöst, lekfullt, utan ide´ om det färdiga resultatet och under tystnad. På den tiden var jag marinerad i prestationsångest och upplevde detta nya sätt att ta sig an duken som mycket svårt. Kontrollbehovet och gamla mönster satte sig på tvären, ändå kände jag så starkt att det fanns något för mig här att hämta!
Det dröjde flera år innan jag hade möjlighet att ge detta tilltalande skapande ännu en chans. Denna gång var jag bättre förberedd och kraven på mig själv hade mattats av. Istället för att ha utgångsinställning i att jag skulle skapa något vackert att hänga på väggen, öppnade jag upp för möjligheten till personligt växande och att utforska mig själv genom måleriet och de 17 principer som vägleder oss genom skapandeprocesserna.  Detta perspektiv visade sig vara ett lyckokast och jag blev fast på riktigt. Jag kom i kontakt med liknande inre upplevelse som ex-sambons syster, och även jag tog med mig eufori hem, som säkerligen omgivningen inte alltid tyckte var relevant mot prestationen. Men så hade de ju inte heller varit med på den inre resan.
Ordet Vedic härrör från vedaskrifterna som beskriver livets mysterier och har genom gurun Maharishi och konstnären Kurt Kjellman, vars vägar korsats på märkligt vis, smält samman till denna fantastiska form att vägleda människor i kreativitet och personligt växande.
Under ett par intensiva år drogs jag till både fortsättning och fördjupningskurser, samt slutligen även lärarutbildningen för att få hålla grundkurser i Vedic Art, vilket jag gjort ett antal gånger de sista åren. Nästa helg är det dags på nytt. Kanske är det något för dig…? Förhoppningsvis kan vi tillbringa mycket tid i trädgården och få inspiration från all den skaparkraft som frodas där.

Bilderna är från förra årets målarkurser.
Jag har en specifik Facebook-sida för Vedic Art. Där finns lite mer att läsa och lite bilder från tidigare kurser. https://www.facebook.com/groups/765519177168918

Hoppas vi ses, om inte nu så i framtiden, bland färgtuber, målardukar och ett härligt kaos med målarattiraljer!

Varma hälsningar Jennie

Lämna gärna ett svar