En vecka i målarbubblan

Jag har haft förmånen att kunna vara en hel vecka på Gammelgärde på Öland för att måla och marineras av de vediska principerna och dess magi som Vedic art bygger på. Det känns verkligen som om jag varit i en annan dimension och det är med viss skörhet jag åter landar i vardagen.
Målarladorna på södra Öland, nu fyra till antalet, är som ett Mecka för oss som målat utifrån Vedic art. Träffade under veckan på flera som varit där varje sommar i trettio år eller mer, och inte sällan mer än en vecka. Jag kommer definitivt åka dit även nästa sommar!
Den vediska kunskapen om livet är uråldrig. Det är inte känt hur länge traditionen bevarats och lärts ut via muntlig tradition, men det handlar om många tusen år tillbaka. Så småningom tecknades vissa av dessa visdomar ned med hjälp av kilskrift och senare på mer nutida sanskrit.
De 17 principer som lärs ut i Vedic art har dock undgått att hamna i Vedaskrifterna. Dess essens lyser igenom lite här och var i skrifterna, men just den inbördes ordning och de verser som hör till har sitt ursprung i en liten bergsby i norra Indien och förmedlades av gurun Maharishi, som kom just från denna bergsby, till vår svenske konstnär Curt Källman på 60-70-talet, detta för att gurun fått en vision om en konstform som skulle föra dessa traditioner vidare och leva i över två tusen år.
Curt åtog sig detta uppdrag, först med tvekan, sedan på största allvar, och har skapat ett fantastiskt undervisningsunderlag som vävt ihop de 17 principerna med måleritekniker som också de, inte sällan, har rötter långt tillbaka i konsthistorien.
Viljan med att sprida Vedic art handlar om att hjälpa människor att bättre förstå livets gåtor, att växa som unika själar och att ge vingar och grogrund åt de individuella kreativa frön vi alla bär inom oss. Att värna om var och ens unika uttryck, kravlösheten och lekfullheten i skapandet är en del av essensen och det fina i denna undervisningsform.
Min intention är att ge mer utrymme åt Vedic art-kurser framöver och jag välkomnar dig varmt att delta, oavsett om du är van målare eller inte. Alla är välkomna, unga som gamla. Närmast i tid är 29-30/7.

Vänligen Jennie

Lämna gärna ett svar