Fästingar… Hur kan de undvikas?

Vi är nog många som iakttagit hur antalet fästingar tycks öka för varje säsong. Sällsynta otäckingar i barndomen har blivit en faslig del av vardagen, i alla fall om det finns sällskapsdjur i hushållet. 
Det är svårt att hålla dem borta helt och hållet på naturlig väg, och de kemiska tabletterna och halsbanden medför risker även de. Det är verkligen en svår balansgång där risker får vägas mot fördelarna.
Om du föredrar att behandla dig själv och husdjuren på naturlig väg kanske detta recept inspirerar dig. Jag påstår inte att det ger 100%-igt skydd, men det gör skillnad och kan även få en del mygg att vända om, när den tiden är kommen: 

Fästingfasa/myggskräck:

Detta recept är för 20 ml
Jag använder DoTerras essentiella oljor. Om du väljer annat märke, så se till att de är ekologiska. Antalet droppar är vägledning utifrån hur jag upplever det fungera väl, men ni kan laborera med fler och färre droppar efter tycke och smak.

Citronella    20 dr
Patchouli     10 dr
Citrongräs   10 dr
Lavendel      15 dr
Basilika        10 dr
Timjan          10 dr (försiktighet vid känslig hud)
Salvia            10 dr (ej för gravida/dräktiga)
(Tea tree       10 dr Endast för människor)
(Ev TerraShield  från DoTerra 15-20 dr)
Späd med fraktionerad kokosolja/MCT olja om du vill smörja den på huden eller hälften äppelcidervinäger, hälften destillerat vatten om du vill ha en spray.
Applicera på hud eller päls inför promenader i det gröna. 

De allra flesta tolererar dessa blandningar väl, men testa för säkerhets skull på litet hudområde först och avstå behandling vid rodnad eller klåda.
Jag har ett litet lager av sådana blandningar som kan köpas eller beställas om så önskas.

Lycka till, ni som väljer att testa Fästingfasan!
Vänligen Jennie

Lämna gärna ett svar